Cum se produce vinul alb?

Stiai ca vinul alb poate fi facut atat din struguri rosii cat si din struguri albi? Principala diferenta intre vinul rosu si vinul alb este ca atunci cand se produce vinul alb, mustul este fermentat fara pielita boabelor. Vezi mai jos care este procesul de producere a vinului alb.

PRINCIPIUL

Principiul producerii vinului este foarte simplu, dar procesul in sine poate diferii foarte mult in functie de producator si de tehniciile folosite. Imaginea de mai jos ilustreaza pasii principali in producerea vinului. producerea vinului

Etapa 1: Zdrobirea strugurilor si colectarea mustului

Vinul alb poate fi facut fie din struguri albi, cum este Feteasca Regala produsa de Domeniul Kelaru - Dealu Mare, sau din struguri rosii. Principala diferenta este ca vinul alb este fermentat fara pielita strugurilor, aceasta fiind extrasa impreuna cu impuritatiile printr-un proces de filtrare, in timp ce vinul rosu/roze este fermentat cu aceste pielite. In aceasta prima etapa strugurii sunt zdrobiti iar mustul este colectat pentru a fi ulterior fermentat in vin. De obicei aceasta etapa este comuna atat in procesul de producere al vinului alb cat si in cazul producerii vinului rosu.

Etapa a 2-a: Fermentarea mustului

Vinurile albe sunt de obicei fermentate la temperaturi mai joase decat vinurile rosii pentru a coserva aromele. In acest proces zaharurile fermenteaza in alcool. Doua parti zaharuri vor forma 1 parte de alcool. Asadar, daca mustul are 2 grade Brix (2°Bx = 2 grame zaharuri in 100 grame solutie), vinul va aveam 1% vol. alcool. Cu cat este mai mare continutul in zaharuri al mustului, cu atat va fi mai mare % de alcool din vin.

Dulceata vinurilor se regleaza de asemenea prin fermentare. Vinurile seci sunt fermentate complet si practic nu raman zaharuri reziduale care sa dea gustul dulce vinului. De multe ori producatorii opresc procesul de fermentare mai devreme pentru a pastra o parte din zaharuri nefermentate, conferind astfel dulceata vinului. In acest mod se produc vinurile demi-seci, demi-dulci si dulci.

Chiar daca vinurile seci sunt fermentate complet, asta nu inseamna neaparat ca vor avea o cantitate mai mare de alcool, chiar daca aceasta este perceptia in mod obisnuit. Vinurilor seci le lipseste dulceata si astfel aroma fructului si aroma alcoolului sunt mai usor de perceput, ceea ce ne face sa credem ca au mai mult alcool. De fapt, multe din vinurile cu continut ridicat de alcool sunt vinuri foarte dulci, asta datorita faptului ca nivelul de zaharuri din must este foarte ridicat si chiar daca nu este fermentat complet, tot creaza o concentratie crescuta de alcool in vin.

Etapa a 3-a: Macerarea si Fermetarea Malolactica (secundara)

Vinurile rosii sunt de obicei tinute la macerat in butoaie de stejar, pentru a primii o aroma vanilata si a de tanin.

Fermentatia malolactica este un proces secundar de fermentare, care are loc dupa procesul de fermentatie primara sau, prin anumite metode, chiar in timpul fermentatie primare si are ca rol transformarea acidului malic care imprima un gust mai dur vinului, in acid lactic care confera vinului un gust mai placut. Etapa fermentarii malolactice este foarte importanta si atent urmarita la toate vinurile de inalta calitate.

Fermentatia malolactica are ca scop reducerea aciditatii vinului si este o etapa standard la toate vinurile rosii si la anumite vinuri albe. Prin fermentatia malolactica se produce si un compus rezidual, diacetilul, care confera vinului un gust cremos.

Etapa a 4-a: Filtrarea si imbutelierea

Vinurile albe sunt aproape intotdeauna filtrate inainte de imbuteliere. Daca produci vin alb acasa vei constata ca foarte frecvent acesta devie tulbure si de aceea trebuie filtrat. Vinul alb este mult mai instabil decat vinul rosu s de multe ori producatorii de vinuri adauga mai multi sulfiti in vinul alb decat in cel rosu.

Dupa filtrare, vinul este turnat in sticle, carora li se pune dopul si apoi este etichetat.

In sfarsit, sa-l savuram!

Vezi aici >>sortimentele de vinuri<< DOC-CMD produse de Domeniul Kelaru pe care le distribuim in zona de vest a tarii.